Mike's Workshop Manuals: Service manuals for every vehicle
Home >> Lexus >> 2007 >> GS 430 >> Repair and Diagnosis >> Accessories & Equipment >> Headlights >> Lighting >> System Description >> DTC B2416 Height Control Sensor Malfunction >> Inspection Procedure

Inspection Procedure

  1. READ VALUE OF INTELLIGENT TESTER 
    1. Connect the intelligent tester to the DLC3.
    2. Turn the engine switch on (IG) and turn the intelligent tester main switch on.
    3. Select the items below in the DATA LIST, and read the displays on the intelligent tester.

      AFS ECU 

      DATA LIST - AFS ECU

      Item Measurement Item / Display (Range) Normal Condition Diagnostic Note
      FR HEIGHT SENS Front height sensor signal value / 0 to 5 V Approx. 2.5 V -
      RR HEIGHT SENS Rear height sensor signal value / 0 to 5 V Approx. 2.5 V -

      OK: 

      Condition sign can be displayed. 

    Result 

    RESULT REFERENCE

    OK (When checking from PROBLEM SYMPTOMS TABLE) A
    OK (When checking from DIAGNOSTIC TROUBLE CODE CHART) B
    NG C

    B: REPLACE AFS ECU 

    C: Go to step 2 

    A: PROCEED TO NEXT CIRCUIT INSPECTION SHOWN IN PROBLEM SYMPTOMS TABLE 

  2. CHECK WIRE HARNESS (FRONT HEIGHT CONTROL SENSOR CIRCUIT) 
    1. Disconnect the A20 height control sensor connector.
    2. Measure the voltage of the wire harness side connector.

      Standard voltage 

      VOLTAGE SPECIFICATION

      Tester Connection Condition Specified Condition
      A20-1 - A20-3 Engine switch on (IG) 4.5 to 5.5 V
    Fig 1: Identifying Height Control Sensor Connector Terminals - Front LH
    G05298796Courtesy of © TOYOTA, LICENSE AGREEMENT TMS1002

    NG:  Go to step  8

    OK: Go to next step 

  3. CHECK WIRE HARNESS (REAR HEIGHT CONTROL SENSOR CIRCUIT) 
    1. Disconnect the o2 height control sensor connector.
    2. Measure the voltage of the wire harness side connector.

      Standard voltage 

      VOLTAGE SPECIFICATION

      Tester Connection Condition Specified Condition
      o2-1 - o2-3 Engine switch on (IG) 4.5 to 5.5 V
    Fig 2: Identifying Height Control Sensor Connector Terminals - Rear LH
    G05298797Courtesy of © TOYOTA, LICENSE AGREEMENT TMS1002

    NG:  Go to step  9

    OK: Go to next step 

  4. CHECK WIRE HARNESS (AFS ECU - HEIGHT CONTROL SENSOR FRONT) 
    1. Disconnect the A28 AFS ECU connector.
    2. Measure the resistance of the wire harness side connectors.

      Standard resistance 

      RESISTANCE SPECIFICATION

      Tester Connection Condition Specified Condition
      A28-2 (SHFL) - A20-2 (SHFL) Always Below 1 Ω
      A28-2 (SHFL) - Body ground Always 10 kΩ or higher
    Fig 3: Checking Wire Harness (AFS ECU - Height Control Sensor Front)
    G05298798Courtesy of © TOYOTA, LICENSE AGREEMENT TMS1002

    NG: REPAIR OR REPLACE HARNESS AND CONNECTOR 

    OK: Go to next step 

  5. CHECK WIRE HARNESS (AFS ECU - HEIGHT CONTROL SENSOR REAR) 
    1. Disconnect the o2 sensor connector.
    2. Disconnect the A29 AFS ECU connector.
    3. Measure the resistance of the wire harness side connectors.

      Standard resistance 

      RESISTANCE SPECIFICATION

      Tester Connection Condition Specified Condition
      A29-9 (SHRL) - o2-2 (SHFL) Always Below 1 Ω
      A29-9 (SHRL) - Body ground Always 10 kΩ or higher
    Fig 4: Checking Wire Harness (AFS ECU - Height Control Sensor Rear)
    G05298799Courtesy of © TOYOTA, LICENSE AGREEMENT TMS1002

    NG: REPAIR OR REPLACE HARNESS AND CONNECTOR 

    OK: Go to next step 

  6. INSPECT HEIGHT CONTROL SENSOR (FRONT LH) 
    1. Connect the 3 dry cell batteries (1.5 V) in series.
    2. Remove the height control sensor assembly front.
    3. Connect the positive (+) lead from the battery to terminal 3 and the negative (-) lead from the battery to terminal 1.
    4. Measure the voltage between terminals 2 and 1 while slowly moving the link up and down.

      Standard voltage 

      VOLTAGE SPECIFICATION

      Tester Connection Condition Specified Condition
      A20-2 (SHFL) - A20-1 (SHG) +45° Approx. 4.5 V
      A20-2 (SHFL) - A20-1 (SHG) 0° (Normal) Approx. 2.5 V
      A20-2 (SHFL) - A20-1 (SHG) -45° (Low) Approx. 0.5 V
    Fig 5: Inspecting Height Control Sensor (Front LH)
    G05298800Courtesy of © TOYOTA, LICENSE AGREEMENT TMS1002

    NG: REPLACE HEIGHT CONTROL SENSOR (FRONT LH) 

    OK: Go to next step 

  7. INSPECT HEIGHT CONTROL SENSOR (REAR LH) 
    1. Connect the 3 dry cell batteries (1.5 V) in series.
    2. Remove the height control sensor assembly rear.
    3. Connect the positive (+) lead from the battery to terminal 3 and the negative (-) lead from the battery to terminal 1.
    4. Measure the voltage between terminals 2 and 1 while slowly moving the link up and down.

      Standard voltage 

      VOLTAGE SPECIFICATION

      Tester Connection Condition Specified Condition
      o2-2 (SHFL) - o2-1 (SHG) +45° Approx. 4.5 V
      o2-2 (SHFL) - o2-1 (SHG) 0° (Normal) Approx. 2.5 V
      o2-2 (SHFL) - o2-1 (SHG) -45° (Low) Approx. 0.5 V

      Result 

      RESULT REFERENCE

      OK (When checking from DIAGNOSTICS TROUBLE CODE CHART) A
      OK (When checking from PROBLEM SYMPTOMS TABLE) B
      NG C
    Fig 6: Connecting Positive Lead From Battery To Terminal 3 And Negative From Battery To Terminal 1
    G05298801Courtesy of © TOYOTA, LICENSE AGREEMENT TMS1002

    B: PROCEED TO NEXT CIRCUIT INSPECTION SHOWN IN PROBLEM SYMPTOMS TABLE 

    C: REPLACE HEIGHT CONTROL SENSOR (REAR LH) 

    A: REPLACE AFS ECU 

  8. CHECK AFS ECU 
    1. Measure the voltage of the connector.
    Fig 7: Checking AFS ECU
    G05298802Courtesy of © TOYOTA, LICENSE AGREEMENT TMS1002

    Standard voltage 

    VOLTAGE SPECIFICATION

    Tester Connection Condition Specified Condition
    A28-1 (SBF) - A28-17 (SGF) Engine switch on (IG) 4.5 to 5.5 V

    Result 

    RESULT REFERENCE

    OK A
    NG (When checking from DIAGNOSTICS TROUBLE CODE CHART) B
    NG (When checking from PROBLEM SYMPTOMS TABLE) C

    B: REPLACE AFS ECU 

    C: PROCEED TO NEXT CIRCUIT INSPECTION SHOWN IN PROBLEM SYMPTOMS TABLE 

    A: REPAIR OR REPLACE HARNESS AND CONNECTOR (AFS ECU - HEIGHT CONTROL SENSOR FRONT) 

  9. CHECK AFS ECU 
    1. Measure the voltage of the connector.
    Fig 8: Checking AFS ECU
    G05298803Courtesy of © TOYOTA, LICENSE AGREEMENT TMS1002

    Standard voltage 

    VOLTAGE SPECIFICATION

    Tester Connection Condition Specified Condition
    A29-10 (SBR) - A29-20 (SGR) Engine switch on (IG) 4.5 to 5.5 V

    Result 

    RESULT REFERENCE

    OK A
    NG (When checking from the DIAGNOSTICS TROUBLE CODE CHART) B
    NG (When checking from the PROBLEM SYMPTOMS TABLE) C

    B: REPLACE AFS ECU 

    C: PROCEED TO NEXT CIRCUIT INSPECTION SHOWN IN PROBLEM SYMPTOMS TABLE 

    A: REPAIR OR REPLACE HARNESS AND CONNECTOR (AFS ECU - HEIGHT CONTROL SENSOR REAR)